dilluns, 26 de setembre del 2016

24S a Salt. Tres èxits i dues decepcions


El més gran de tot el que va passar dissabte i el primer dels tres èxits ha estat gràcies a la població. L'alta participació ens donava la raó i demostrava que el ciutadà vol ser consultat. Les cues en els col·legis electorals fèien evident que la gent vol decidir sobre coses importants i no deixar-ho tot en mans de qui toca governar. Preguntar a la població va ser l'únic que es va poder aconseguir com a acord de govern pel que fa al desenvolupam en de la zona sud. Democràcia directa en diuen i dona la paraula al poble en temes que, de vegades, queden amagats a les campanyes electorals. Tant de bo això sigui un precedent i demanar l'opinió al poble sigui el més normal del món.

El segon èxit ha estat per la gent que ha sabut veure més enllà del típic discurs i dels qui han treballat per explicar-ho. Votar no, no era fàcil. Estàvem farcits d'arguments, exemples, regidors d'altres ciutats que ens han explicat els seus casos i urbanistes que han fet informes demolidors, però la propaganda d'ikea enlluerna massa i ha tapat tot el que hi ha al darrera.

La preparació de la campanya i els actes d'aquesta ens ha permès conèixer a persones molt interessants i molt riques. Algunes d'elles s'han posat a treballar al nostre costat molt més del que haguéssim pensat. Altres, amb la seva professionalitat, ens reforçaven amb arguments, bases legals, i propostes. Tot plegat ha ajudat a fer més clar i enfortir el nostre posicionament. No vol dir que no el tinguéssim clar, però no hem nascut ensenyats, i quan professionals d'altres pobles i ciutats posaven sobre la taula els seus o altres casos, ens reafirmava en el nostre camí i ens fèia forts. Aquest és el trercer èxit.

Els resultats electorals eren de preveure. Una campanya electoral de 6 contra 1 fins l'entrada de Podem al costat del no. Uns mitjans de comunicació desfavorables que ja demostraven maneres quan una nostra roda de premsa a peu de la zona sud es convertia, de la nit al dia, en declaracions de l'alcalde. I l'empenta final l'ha donat la pressió del poder econòmic que es deleix per començar a treure beneficis del nostre territori.

La gran decepció, però, ha estat el joc brut. Es començava a descobrir dijous quan, en un locutori, trobem sobres oficials amb paperetes oficials amb el si marcat a dins. Paperetes i sobres havien d'haver estat custodiats per l'ajuntament fins el dia de la consulta. Al moment es posa en coneixement de la secretaria de l'ajuntament, presidenta de la comissió electoral, que desvia l'atenció dient que es poden descarregar d'Internet, quan les que es podien descarregar estaven barrades de dalt a baix amb lletres vermelles. L'endemà, el dia previ a la consulta, es parlava en junta de portaveus i curiosament ningú en sabia res. Es va demanar a la presidenta que les paperetes de les seus electorals estiguessin segellades per diferenciar-les. Dissabte, quan entrem a la seus electorals, les paperetes no estan marcades. Vaig parlar amb l'alcalde i 2 regidors d'ERC, socis de govern, i desviaven l'atenció. No hi havia cap voluntat de jugar net. La resta de males arts es descobrien minuts després, quan un noi entra al col·legi de l'ajuntament i es treu el sobre de la butxaca. Ningú hauria d'haver pogut arribar amb el sobre a la ma, no estaven a disposició dels partits. Era el primer de molts, moltíssims que es feien evidents just a la seu electoral de l'Ajuntament on les cues varen ser persistents la major part de la jornada. Feien cua al carrer amb el sobre a la ma sense haver entrat a dins. Uns deien que els hi havia donat el president de la seva associació, d'altres els hi havien donat a la mesquita. Els hi han fet arribar a canvi de què? Màfies d'utilització de les persones immigrades al servei dels poderosos. La decepció ens omplia el cor. Ho teníem tot en contra, calia també fer trampes? És una llàstima.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

A plorar a un altre costat

Xevi ha dit...

Per què t'amagues darrera un anòmim i no dius qui ets?