El PSC perd per primer cop una moció en el ple i durant la Diada onejarà l'estelada a Girona.
Han hagut de passar gairebé 30 anys perquè el PSC veiés com prosperava una moció a l'Ajuntament de Girona malgrat el seu vot contrari. La moció, que presentaven ERC i CiU, va possibilitar aquest fet mai vist gràcies als vots de suport dels regidors d'ICV, que tenien llibertat de vot i tots tres hi van donar suport. En virtut de la moció aprovada, Girona farà onejar la bandera estelada durant la diada de l'Onze de setembre.
L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va defensar que el ple «no és ni el lloc ni el moment per resoldre temes identitaris». En aquesta línia, va afegir-hi que la bandera estelada «mai ha estat assumida pel Parlament» i va apel·lar a la senyera com a símbol d'unió dels catalans. El portaveu del PSC, Joan Pluma, va recordar que els símbols del país «s'han d'assolir per consens i no per conflictes polítics». També va assenyalar que l'estelada no està recollida en l'Estatut i va acusar CiU d'aprofitar la proposta per «dividir i fer pressió al govern tripartit». El regidor d'ERC, Joaquim Ayats, va defensar que es pengés l'estelada aprofitant el seu centenari i com a defensa «de la plena sobirania».
El portaveu de CiU, Carles Puigdemont, va assegurar que la moció no té «cap interès de confrontació» i va defensar la moció argumentant que la bandera estelada «transcendeix de qüestions partidistes» i, segons ell, s'hauria d'assumir «sense dramatisme».
El portaveu d'ICV, Joan Olòriz, va fer un discurs en què va admetre que el país té reptes més importants a afrontar i va reconèixer que la formació ecosocialista no té «com a prioritat un Estat propi». Malgrat això, va donar llibertat de vot als regidors i tots tres hi van votar a favor. El resultat final va ser de 13 vots a favor (ERC, ICV i CiU) i 11 en contra (PSC i PP).
Els populars es van alinear amb els socialistes, i la seva portaveu, Concepció Veray, va argumentar la seva oposició perquè «l'Ajuntament ha de representar tots els ciutadans, sigui quina sigui la seva ideologia», una representativitat que, segons els populars, no es dóna amb l'estelada i que «aporta un debat estèril.
La secretària de l'Ajuntament va advertir que la decisió presa pel plenari vulnerava la llei que regeix els símbols institucionals. L'aprovació va rebre els aplaudiments de la CUP i Maulets, que seguien la sessió, després de la concentració que van fer abans del ple, ja que ells havien fet la proposta a tots els grups.
Un dels dubtes és on es penjarà l'estelada. El text de la moció permetria que s'hissés en un edifici prominent de la ciutat que no hauria de ser l'ajuntament. Un fet que permetria complir la llei i fer-la compatible amb l'essència de la moció. Avui es negociarà on es farà onejar finalment l'estelada.
FONT: cup.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada